Azi a fost o sarbatoare frumoasa pentru crestinii ortodocsi: Floriile.
Cu ocazia acestei sarbatori sfinte la Muzeul Taranului Roman si Muzeul Satului a fost si un targ.
Am vizitat Muzeul Satului care m-a surprins in mod placut.
Au venit mestesugari din diferite colturi ale tarii(Harghita, Alba, Valcea, Prahova etc) cu diverse lucruri, incepand de la obiecte din ceramica pana la produse apicole.
Am vazut si cateva gospodarii, bordeie, case din diverse locuri ale tarii restaurate destul de bine: Dolj, Olt, Neamt, Suceava, Alba, Satu Mare, Tulcea, etc. Trebuie sa iti aloci cateva ore bune pentru a vizita toata aria pe care se desfasoara muzeul.
Am intrat in acele case si am simtit un miros specific care m-a dus cu gandul la casa bunicilor mei in care am copilarit. Am recunoscut cuptorul pe vatra, lavita, scaunele joase cu trei picioare, sobele, razboiul de tesut.
Ce m-a intristat a fost faptul ca am auzit-o pe una din doamnele care supravegheau una din casele muzeului atentionand pe cineva:"Nu mai lua paiele din gard!". M-am uitat in spate si nu era un copil(i.e. am vrut sa gasesc initial o scuza), ci un baiat cam la 25 de ani.
Nu am vazut asa ceva in strainatate. De ce distrugem locurile?
Ce stramosi avem noi romanii? Care sunt radacinile,genele noastre?
Acum o saptamana mi-a disparut un ghiveci de flori de la birou. Acel ghiveci se afla in acelasi loc de trei ani!
Herodot spunea ca dacii sunt cei mai viteji dintre traci dar si cei mai lenesi. A omis poate faptul ca suntem si dintre cei (mai) hoti? "Mai hot" decat "hot" nu exista, insa am simtit nevoia sa accentuez indignarea mea.
Soarta a fost cruda cu noi de-a lungul istoriei dar, vorba aceea, fiecare popor isi merita soarta.
Ca sa inchei intr-un ton moderat optimist am atasat cateva imagini de astazi.
Iata ce poate face romanul cu mainile lui!